Jutro će promeniti sve: slučaj Ljuba

Sa novim jutrom (dobro, podnevom, ali nećemo sad cepidlačiti) stigosmo i do mog omiljenog lika!

Ljuba. Bivši sportista, Beograđanin iz unutrašnjosti, ništa ljudsko mu nije strano. Kod njega imamo obrnutu situaciju u odnosu na ostale likove: on je jedini  stvarno egzistencijalno ugrožen (nema gde da spava, šta da jede, duguje zelenašima), ali je takođe i ubedljivo najžilaviji i najsnalažljiviji, nikad ne odustaje i uvek smišlja i namišlja kako dalje, koliko god puta lupio čelom u zid. Ljuba je učesnik najsimpatičnijih situacija u seriji (kao što su đuskanje sa Marlenom,  učešće i žirant) i naravno celog opsega karnevalskih momenata, od seksa uza zid i polne bolesti, preko telesnog pražnjenja, humora, sve je tu i sve je bio, od žigola, preko Master Ljube i Ljube Discipline, pa sve do kuvara, vlasnika restorana i oca.

Rezultat slika za jutro ce promeniti sve ljuba
Fotku sam pronašla na sledećoj adresi x

U svakoj situaciji, Ljuba se u trenutku snađe, kao onda kad ga je zvala na telefon Kristina, koja mu je bila upisana kao Mišić, a on se začas setio da slaže Ivonu da mu je to drug koji se tako preziva. Snalazio se uvek na svoj način, ne želeći svojim problemima da opterećuje porodicu i prijatelje i trudeći se da svoj život predstavi u najboljem mogućem svetlu onima koje bi saznanje istine povredilo. Koja je najveća Ljubina vrednost? Pa upravo to što mu ništa ljudsko nije strano, odlično poznaje ljudsku prirodu, pa zbog toga i nema nikakvih predrasuda i otvoreno prihvata svet oko sebe, nikog ne osuđujući i za svakog imajući lepu reč. Baš je bilo divno videti kako jedna muškarčina koja je po svim parametrima vezana za patrijarhalni kanon podržava svoju drugaricu bez ostatka i u lezbejskom seksualnom opredeljenju i u pravu na abortus ili kako kao večiti prevarant koji se ne da obmanuti daje šansu mladiću lečenom od narkomanije koji je pokušao da mu se predstavi u nešto drugačijem svetlu (ova scena govori dovoljno i o tome kako povratnici prolaze u društvu koje ih je jednom obeležilo).

Ipak, treba primetiti da je Ljuba tip sa kojim ne biste voleli da se sretnete u svom ljubavnom životu, jer je tako sav simpatičan i zanimljiv, a preveo bi vas žedne preko vode. Da bi se snašao, on često ide linijom manjeg otpora, umesto da se istinski potrudi, pa je u stanju da slaže, obmane, iskoristi, parazitira (na imućnim ženama, ali i na Filipovom znanju dok su prodavali seminarske radove studentima), ali zato kad mu je Filip ponudio da rade kao moleri, to je odbio sa zgražavanjem. U svemu tome treba se setiti i njegove sportske karijere koja je propala zbog povrede, zbog čega se naš junak poveo parolom „Živi kako možeš, kad ne možeš onako kako hoćeš“, pa je u tome bome poprilično i preterao. Ljuba je jedini izmešten iz konteksta, pa ukus životne promašenosti oseća tek kad se vrati u svoj rodni kraj, pa počne  pritisak očekivanja okoline koga je do tada bio pošteđen.

U svojoj beskrupuloznosti Ljuba ipak nikad ne ide do kraja, pa tako odbija da prenese paket sumnjivog sadržaja da bi mu prijatelj pozajmio novac u kriznoj situaciji, a ni prema osobama koje je iskorišćavao nije bio ravnodušan i bio je u stanju  da se u znak zahvalnosti čak i ponizi, naročito dok je živeo kod Ivone (ne isključujem mogućnost da je i to bio deo strategije preživljavanja).

Na kraju serije, Ljubin napredak je možda i najizraženiji. Osamostalio se, odlučio da zarađuje od sopstvenog rada i da se brine Ivoni i bebi. Ljuba, svačiji drug i brat, i surogat muž i otac, kako je jedino i bilo moguće nakon celokupnog laganja, mazanja i varanja. Dok se svom snagom trudio da svoj život i ljude u njemu rasporedi onako kako njemu odgovara, sudbina je stvari ipak namestila po svom ukusu. Baš je bilo tužno videti ga u sceni popunjavanja formulara ili onda kad je Ivoni doneo salatu sa orasima na koje je alergična, jer tad je shvatio da uprkos promenama u razmišljanju i ponašanju ne može da izbriše posledice prošlosti, odnosno da zahvaljujući negovanju površnih odnosa Ivonu, majku svog deteta, skoro uopšte ne poznaje. Sreća pa se, kao i svemu drugom, i završnoj situaciji brzo prilagodio, pa je sačuvao životni optimizam zbog kog smo ga svi zavoleli i na kraju ostao, ipak, svetao lik, uprkos svom glibu kroz koji se kroz seriju provlačio.

Dobro, sad već pogađate ko ide posle mog miljenika (mislim, miljenika zbog harizme i prihvatanja sveta oko sebe bez predrasuda, što nikako ne umanjuje njegove mane i bezobrazluke, posebno u odnosima sa ženama), pa mi ne preostaje ništa drugo nego da najavim Anđelu tako što ću reći da mi se najmanje dopala u početku, ali sam je tokom serije baš zavolela i stekla veliko poštovanje prema njoj. Uskoro ćete saznati zašto! Koji je vaš omiljeni lik iz „Jutra“? Vidimo se sutra, na istom mestu, u isto vreme!

2 мишљења на „Jutro će promeniti sve: slučaj Ljuba

  1. Ljuba je najsimpatičniji lik uprkos svim manama. ❤ A od najjačiih njegovih izjava izdvojila bih "Nisam ja bre banka sperme" i "Boli te k…" momente. 😀
    Jedva čekam tekst o Anđeli, ona je možda nekako i najkompleksniji lik i najviše se razvila. 🙂

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s